leeservaring
Onderwerp
Spreekt het onderwerp van het verhaal je aan of niet? Hoe komt dat?
De titel luid: ‘het raadsel van de mosquitovallei’. Ik vind het een titel die je niet veel verteld over het verhaal, en toch doet het dat wel. Het klinkt een beetje geheimzinnig en dat spreekt mij wel aan. Het is een leuk onderwerp aangezien er veel spannende dingen bij komen kijken.
Wordt het onderwerp verrassend uitgewerkt of behoorlijk voorspelbaar?
Sommige dingen kan je wel verwachten dat er in het verhaal gaan gebeuren zoals het gevangen nemen van de groep jongens, maar er zijn ook veel gebeurtenissen die uit het niets komen zoals dat blijkt dat de sheriff de gemaskerde bandiet blijkt te zijn.
Gebeurtenissen
Bevat het verhaal genoeg gebeurtenissen om je te blijven boeien?
Het verhaal bevat genoeg gebeurtenissen om boeiend te blijven. Er zit niet te veel ‘tijd’ tussen de spannende stukken dat het saai word om te lezen.
Zit er genoeg tempo in het verhaal of valt het af en toe stil?
Het valt af en toe een beetje stil als er een uitleg wordt gegeven over iets of als er naar een spannend moment wordt toegewerkt. Maar over het algemeen zit er wel een beetje tempo achter het verhaal dat het spannend blijft.
Personages
Is de hoofdpersoon iemand die voor je gaat leven? Hoe komt dat? Hoe levendig zijn de andere personages?
Arendsoog is de hoofdpersoon met als standaard bijfiguur in de hele serie: Witte Veder. Het vertelperspectief is alwetende verteller en het grootste deel van het verhaal kijk je bij arendsoog in zijn hoofd. En soms ook bij Witte Veder of een ander bijfiguur, maar die worden minder uitbundig omschreven in het verhaal dan arendsoog. Arendsoog is echt iemand in het verhaal die voor je gaat leven door de uitbundige beschrijvingen van zijn gedachten en daden.
Kun je je goed verplaatsen in de problemen en gedachtewereld van de verhaalpersonen?
Ik kan de gedachtewereld van de personen heel goed volgen. Als arendsoog bijvoorbeeld het strijdplan met witte veder overlegd wordt er zo nodig uitleg gegeven waarom hij dat denkt. Alleen wordt in zo’n situatie niet alles verteld aangezien je dan al weet wat er allemaal gaat gebeuren.
Bouw
Is het verhaal spannend opgebouwd? Wat maakt het wel of niet spannend?
Tijdens een spannende gebeurtenis word alles uitgebreider verteld dan in de rest van het verhaal maar wel op een manier dat het niet langdradig wordt en ‘de spanning blijft hangen.’
Heeft het verhaal een slot dat goed past bij de beschreven gebeurtenissen? Vind je dit een plezierig slot? Hoe komt dat?
Ieder arendsoog boek heeft een ander slot uiteraard, maar ze hebben allemaal een overeenkomst. Die overeenkomst is dat alles voorbij is en vaak komt er humor in voor en de titel van het laatste hoofdstuk is altijd: ‘besluit’. Vaak wordt er dan verteld over wat er na het eigenlijke verhaal gebeurd. Bijvoorbeeld: de zijn vredig naar huis gegaan en zijn thuis hartelijk ontvangen. Ik vind het altijd leuk om zulk soort dingen te lezen over hoe ze verdergaan na een avontuur en het vormt een passend einde voor een arendsoog avontuur.
Taalgebruik
Vind je het verhaal lastig of makkelijk om te lezen? Heeft het taalgebruik hiermee te maken?
Ik vind het verhaal nu heel makkelijk te lezen. Dat ligt volledig aan het taalgebruik. Het boek is denk ik aan het leesniveau te merken voor 12 jarigen. Ik las toen ik twaalf was vooral arendsoog boeken en vond het leesniveau toen uitdagend om te lezen, maar nu is het te makkelijk dat het soms begint te vervelen. Die verveling komt niet eens door het verhaal zelf maar door de manier van schrijven dat het makkelijk wordt begrepen: het leesniveau.
Bevat het verhaal veel beschrijvingen? Heeft dit gevolgen voor de leesbaarheid en het verteltempo?
Het verhaal bevat wel beschrijvingen van gebruiken en voorwerpen maar dat zijn er niet super veel. Het heeft geen gevolgen voor de leesbaarheid want het wordt duidelijk zonder moeilijke woorden uitgelegd. Het verteltempo leidt er wel een beetje onder, aangezien het verhaal heel even word onderbroken.
Maak jouw eigen website met JouwWeb